Всички книги на Дж. Р. Р. Толкин

13 резултата

13 резултата

Дж. Р. Р. Толкин
За автора

Дж. Р. Р. Толкин

Джон Роналд Руел Толкин (J. R. R. Tolkien) е роден в Блумфонтейн, Южна Африка, в семейството на Артър Руел Толкин и Мейбъл Съфилд, англичани. Десетина месеца след сватбата на родителите му, на 3 януари 1892 г., се ражда малкият Джон Толкин, когото всички наричат на галено Роналд. След две години се ражда и брат му Хилъри Артър Руел Толкин.

На тригодишна възраст Джон заминава с майка си и брат си за Англия. На 15 февруари същата година, баща му умира от инсулт. Майката, почти сама и с две деца в Бирмингам, намира малка къща в крайградското селце Сеърхол, където се установява. Тя се отдава на идеята да даде добро възпитание и образование на децата си.

През есента на 1900г. Джон Толкин се явява на изпит в училището „Кинг Едуард“ и е приет. В края на същата година семейството се мести в Моусли, за да бъдат по-близо до Бирмингам и училището. През есента на идната година Джон Роналд получава стипендия от „Кинг Едуард“.

На 14 ноември 1904, майка му умира след шестдневна диабетична кома. Роналд и брат му Хилари се преместват при леля им Беатрис Съфилд. Отец Франсис Ксавиер Морган, свещеник в Бирмингамската оратория, става техен настойник. Скоро отношенията на двете момчета с леля им се обтягат и отеца им помага да си намерят евтин пансион, където Роналд се запознава с красивата девойка Идит Мери Брат, която през 1916 става негова съпруга. Междувременно е избухнала Първата световна война. Три месеца след сватбата си Толкин участва в настъплението при р. Сома в продължение на четири месеца. Скоро заболява тежко от тиф и се завръща в Англия. По това време Толкин вярва че някога Англия е била богата с множество легенди и предания, такива като скандинавските митове, ирландските саги и келтските епоси. Те обаче били изгубени след завладяването на Острова от норманите през 1066 година. Така страната остава „пропита“ с келтската, но не и с англосаксонската митология и фолклор. Хрумва му мъглява идея за творба, която именува „Книга на изгубените предания“.

През 1917 г. се ражда и първият син на семейство Толкин – Джон. Година по-късно Роналд и Идит се преместват да живеят в Оксфорд. През 1920 г. се ражда и вторият му син – Майкъл. През 1924 г. Роналд вече е професор в Лийдс и се ражда най-известния му син – Кристофър Толкин, бъдещ редактор на посмъртно издадените творби на своя баща и техен най-голям познавач. След няколко години започва писането на епичния цикъл от митове и легенди за Средната земя, наречена „Силмарилион“.

През 1929 г. се ражда дъщеря му Присила. Около 1933 г. той за пръв път подхваща историята за едно малко същество наречено Билбо Бегинс и през 1936 г. завършва „Хобитът“ – първата му издадена книга, свързана със Средната земя. То е хoбит – странно малко същество, живеещо в не по-малко странна страна. Билбо е въвлечен от вълшебника Гандалф в едно приключение заедно с джуджета, тръгнали да открият заедно едно съкровище, пазено от дракона Смог. Но хобитът Билбо си има богатство и тръгва на път най-вече заради приключенията и заради приятелите, които познава съвсем отскоро... Историята около написването на книгата се е превърнала в легенда. Една вечер, докато проверява студентски съчинения, Толкин попада на празен лист. Той импулсивно го хваща и написва: „В една дупка в земята живееше хoбит.“ С тези думи той поставя началото на световната си известност. Книгата си за Билбо той завършва през 1936 година. Пълната версия на романа излиза през 1948 г.

Джон Роналд Руел Толкин умира на 2 септември 1973, на 81-годишна възраст.

В обемното му творчество се включват редица посмъртно публикувани книги относно историята на измисления свят Средна земя. Неотмиращата популярност и голямото влияние на творбите му превръщат Толкин в баща на съвременния жанр фентъзи.